Cum sa inveti sa gatesti?

Unelte articol

Gatitul a evoluat mult de-a lungul timpului, transformandu-se intr-o adevarata arta. O singura ideea a ramas aceeasi: caldura da gust mult mai bun mancarii. Restul sunt doar detalii ce pot fi aplicate prin invatare, creativitate, imaginatie.

Pasi

  1. 1

    Cauta retete. Este optional, desigur, dar este recomandat daca acum inveti sa gatesti. Insa nu toate retele sunt scrise bine, unele sunt chiar proaste, si nu sunt toate scrise la fel. De aceea este mai bine sa ceri recomandari de la rude si prieteni. Incearca mancaruri pe care le-ai consumat acasa sau la restaurant; retete usoare, nu cu ingrediente si moduri de preparare complexe.

  2. 2

    Aduna-ti in jur (pe masa de gatit sau in bucatarie) ingredientele si ustensilele de care ai nevoie. Nu inlocui; fiind la inceput s-ar putea sa nu stii cum reactioneaza acel ingredient inlocuit, chiar daca seamana cu cel din reteta, cu celelalte ingrediente. Fa rost de ingrediente proaspete si de calitate. Nu masura ‘din ochi’ din prima. Incearca mai intai sa respecti masuratorile si gradatiile retetei.

  3. 3

    Pregateste mancarea pentru a fi preparata. Punerea tuturor ustensilelor si alimentelor la indemana inainte de a porni cuptorul este esentiala pentru un gatit eficient si reusit.
    Spala si curata alimentele.
    Taie alimentele in bucati egale pentru a se coace uniform.

  4. 4

    Preincalzeste daca e nevoie. Incalzeste apa, incinge uleiul – inaine de a adauga alimentele.
    Incalzeste si cuptorul inainte.

  5. 5

    Incepe se gatesti reteta care implica fiertul, pentru inceput.

  6. 6

    Treci la ‘dry cooking’ – gatitul alimentelor fara apa sau ulei – in abur, pe gratar, prajit (la cuptor), toasting si coptura. Acorda multa atentie pentru ca daca incalzesti prea tare alimentele se ard foarte usor.
    Aseaza mancarea in centrul sursei de foc pentru a se coace egal; roteste vasul dupa un timp.
    Incearca sa deschizi cat mai putin usa cuptorului pentru ca altfel lasi caldura sa iasa si va dura mai mult timp pana se face.
    Urmareste indicatiile de preparare si coacere intocmai ca in reteta.

  7. 7

    Treci la prajeli, asta daca nu esti la dieta, caz in care ar trebui sa eviti si chiar sa nu stii sa gatesti astfel.

  8. 8

    Scrie propriile retete. Pe masura ce devii mai experimentat in ale gatitului, incearca sa combini alimente si mirodenii si sa creezi retete. Vei primi recunoastere atunci cand vei primi intrebari de genul: :”Cum ai gatit asta? E delicios!”

  9. 9

    Transforma gatitul intr-o arta.Incearca sa acorzi atentie atata gustului, cat si aspectului si modului de servire.

  10. 10

    Cumpara cele mai proaspete, mai naturale si mai de calitate alimente. Acesta este un secret esential pentru o mancare reusita.

Sfaturi

  • Cand e posibil, gusta mancarea pe parcurs ce o prepari (exceptand pestele sau carnea crude, ouale crude – pentru a nu-ti pune in pericol sanatatea). Asa poti fi sigur ca alimentele si mirodeniile au un gust perfect.
  • Nu gusta si manca in timp ce gatesti pentru ca asa te poti ingrasa foarte usor fara sa iti dai seama.
  • Bucura-te de gatit. E ceva distractiv, amuzant si creativ.
  • Nu te stresa daca nu iti reuseste o reteta. Toata lumea face greseli din cand in cand.
  • .

Previous postCum sa inveti sa desenezi Next postCum sa iti aranjezi parul

Related Posts

Posteaza un comentariu


close