Warning: include(/home/cumfacsa/public_html/wp-content/plugins/sharebar/user.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/cumfacsa/public_html/wp-config.php on line 59

Warning: include(): Failed opening '/home/cumfacsa/public_html/wp-content/plugins/sharebar/user.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/cumfacsa/public_html/wp-config.php on line 59
Cum sa scrii o carte? – CumFacSa.ro

Cum sa scrii o carte?

Unelte articol

Iti place sa citesti? Te-ai gandit adesea sa scrii la randul tau o carte, dar nu ptrea stii cum ar trebui sa faci? Iata mai jos niste pasi pentru a te ajuta.

Pasi

Daca scrii fictiune

 1. 1

  Gandeste-te depsre ce ai vrea sa scrii. O drama, o romanta, comedie, o carte informationala? Pentru unii, ideile vin in mod firesc, dar pentru altii, e un pas dificil. Daca ai probleme cu acest lucru, gandeste-te ce carti citesti de obicei. In acest fel, iti dai seama pe ce stil ai putea sa te concentrezi. Atentie insa, nu fa cartea sa semene cu altele. Oamenii adora noutatea si originalitatea.

 2. 2

  Cunoaste elementele unei carti bune.
  – Decorul. Se refera la timpul, spatiul si circumstantele actiunii. Nu trebuie sa scrii aceste lucruri in mod direct insa. Ii poti lasa pe cititori sa deduca din anumite detalii, corelari cu istoria sau geografia.
  – Personajele. Fiecare poveste are personaje principale si secundare. Este important sa le faci interesante si sa le introduci in carte la timpul potrivit.
  – Conflictul (intriga). E problema cu care se confrunta un personaj sau mai multe, si care declanseaza, de fapt, povestea.
  – Punctul culminant. Este momentul cel mai intens al povestii, unde cititorii stau cu sufletul la gura.
  – Deznodamantul (incheierea). Toate nelinistile iau sfarsit. Sau, daca te gandesti la o continuare a cartii, poti lasa firul epic in “coada de peste”.
  – Detaliile. Sunt cele mai importante lucruri dintr-o carte. In loc sa spui “cerul e albastru”, incearca sa spui ce nuanta, sa descrii mai amanuntit. Nu exagera insa, sa nu para ca te chinui prea mult. Intr-un echilibru bun, detaliile pot face diferenta dintre o carte buna si una slaba.

 3. 3

  Scrie ideea principala. Iti va da un punct de plecare dupa care sa te ghidezi. Nimic deosebit, doar ceva general despre ce se intampla. Cand ajungi cu scrisul pe la jumatatea cartii, arunca o privire pe ideea initiala. S-ar putea sa ramai surprins de cat s-a schimbat cursul povestii. Ai putea sa faci in asa fel incat sa ajungi iar cu firul povestii la planul initial, sau ai putea sa renunti cu totul la el, sau ai putea sa le combini pe amandoua. Fa ce vrei. E cartea ta, nu uita!

 4. 4

  Incepe sa scrii. Asta e cea mai frumoasa parte. Daca ai probleme in a incepe, poti incepe de unde ai idei. Nu trebuie sa scrii de la un capat la altul. Poti completa cand vrei tu. Da frau liber imaginatiei! Tot ce trebuie sa tii minte este ca trebuie sa-ti placa sa scrii, pentru ca altfel, s-ar putea sa nu iasa cartea asa cum vrei.

 5. 5

  Du-te pe un site pentru a cauta nume si denumiri de personaje fantastice. Daca vei gasi nume ciudate, te poti inspira.

Pasi

Daca nu scrii fictiune

 1. 1

  Alege un subiect cunoscut. Daca ai trait toata viata in Romania, de ce sa scrii despre America? Cartea poate fi despre unde unde s-a petrecut o vacanta, sau un loc in general. Sau poate fi despre societatea moderna. Orice stii despre aceste subiecte si este absolut adevarat este bine pentru o care non-fictiva.

 2. 2

  Cerceteaza. Orice expert mai are macar un lucru de invatat. Niciodata nu ai sa stii totul despre un subiect. Daca ai probleme cu gasirea informatiilor: cauta pe internet, ia o carte asemanatoare (de non-fictiune), intreaba un specialist sa citeste o enciclopedie.

 3. 3

  Aranjeaza-ti cartea. Cartile care nu ajung sa fie publicate sunt cele structurate prost. De exemplu, nu vorbi despre locuri de pescuit si plaje frumoase din Europa in acelasi capitol.

 4. 4

  Foloseste multa descriere. Nimeni nu vrea sa citeasca o carte plictisitoare. Cartile buna sunt pline de detalii.

Sfaturi

 • Nu te sfii sa faci adaugiri la carte.
 • O carte bune incepe mai intai cu un titlu bun, o coperta interesanta, imagini, si paragrafe de inceput deosebite.
 • Foloseste termeni nu foarte sofisticati, pentru a putea fi intelesi de marea masa.
 • Inspira-te din alte carti, dar nu plagia. Poti dezvolta o poveste paralela, alternativa.
 • Ai grija la gramatica si la vocabular. Sa scrii si sa te exprimi corect.
 • Exerseaza. Ca in toate domeniile. Daca nu-ti iese din prima, exerseaza si incearca iar.

.

Previous postCum sa seduci un barbat? Next postCum sa scrii o autobiografie?

Related Posts

Posteaza un comentariu


close