Cum sa alegi legumele potrivite?

Unelte articol

Cum sa alegi legumele potrivite?Alegerea celor mai bune, mai proaspete si mai gustoase legume este o combinatie intre a intreba fermierii si vanzatorii de la magazine si a-ti folosi simturile. Fii pregatit sa-ti folosesti ochii, nasul, urchile si mainile!

  1. Anghinarea.  Alege bulbii cu o culoare verde inchis, cu frunzele aranjate simetric si apropiat, si cele care par grele in comparative cu marimea. Un bun test al prospetimii este sa strangi frunzele intre degete; ar trebui s auzi cum trosnesc. Varfurile maro pot fi semn de imbatranire, dar si stricaciune din cauza inghetului.
  2. Sparanghelul. Este vandut de obicei in legaturi puse in vase cu apa.Alege asparagusul de un verde deschis cu varfuri inchise, compacte si tari. Mare parte din bat ar trebui sa fie verde. Evita legaturile care au varfuri deschise si imprastiate, cu mucegai sau descompuse. De asemenea sip e acelea care au crapaturi. Acestea indica batranete, iar in acest caz planta este foarte tare si greu de gatit.
  3. Sfecla.  multe sfecle se vand in legaturi cu tot cu Frunze, in timp ce altele au frunzele rupte. Cauta sfecla tare, rotunda, cu radacina principala subtire, cu o culoare visiniu inchis si cat mai neteda. Daca sfecla e asezata in gramezi, poti estima cat sunt de proaspete dupa cele de deasupra.
  4. Broccoli. Cand cumperi broccoli, allege gramezile unde legumele sunt compactate si ferme.Mugurii trebuie sa fie cat mai inchisi, iar frunzele clare si foarte verzi.  “Copaceii” sau floretele ar trebui sa fie de culoarea verde inchis. De asemenea, daca observi ca broccoli are un miros puternic sau daca frunzele sunt spre galben este semn de imbatranire, Incearca sa eviti broccoli cu muguri de culoarea galbena.
  5. Varza de Bruxelles. Se dezvolta ca muguri intinsi de-a lungul tulpinei. Cauta ca frunzele exterioare sa fie proaspete, stranse si de o culoare verde deschis. Evita varza cu zone solzoase de forma rotunda spre suprafata. Acestea sunt tari, fibroase si cu  o aroma prea puternica. De asemenea, evita sfecla ofilita, moale – aceasta a fost expusa la aer prea mult timp.
  6. Varza. Frunzele de varza trebuie sa fie tari. Alege doar varza cu capurile compacte si tari. Ar trebui sa aiba frunze proaspete si care sa trosneasca daca le strangi in mana. Sa nu contina semne de vreun fel sau colarari maro care pot fi indiciu al tederiorarii din cauza caldurii. Capul verzei ar trebui sa contina doar cateva frunze exterioare. Cu cat culoarea verde e mai inchis cu atat varza este mai aromata.
  7. Morcovii. Cauta morcovii tari, mai grasuti si fara radacini Ar trebui sa fie micuti, de culoarea portocaliu deschis, netezi, fara crapaturi. Cumpara morcovii la legatura cu tot cu frunzele din varf. Ei pierd aroma prin Frunze asa ca daca ii depozitezi, rupe frunzele inainte. In loc sa arunci frunzele care sunt pline de vitaminte si nutrient, incearca sa-I adaugi la supe sau sa ii pui in salate.
  8. Conopida. Cauta conopida curate, de o culoare alb cremos. O coroana compacta in care mugurii nu sunt separate. Conopida cu pete sau de o culoare ciudata ar trebui evitata, laolalta cu cea in care au aparut flori pe alocuri. Cele care au multe Frunze in ur sunt mai bine protejate si vor fi mai proaspete. Cum marimea nu e legata de calitate, allege-o pe cea de marimea care iti trebuie in bucatarie.
  1. Telina. Alege-o pe cea de culoarea verde deschis, tare, compacta si cu o forma bine conturata. Tulpina ar trebui sa se simta rigida si solida, iar frunzele ar trebui sa fie proaspete sau doar putin pleostite. Cauta de asemenea sa aiba suprafata lucioasa si cat mai multe frunze verzi. Evita sa alegi telina cu vanatai sau portiuni decolorate pe tulpina.
  2. Telina –radacina. Radacinile de telina pot varia in marime de la cea a unui mar pana la cea a unui pepene galben. Se gaseste si iarna. Alege radacinile tari si ferme, grele si de marimea unei mingi de baseball. Adeseori, cele mari au mijlocul sec sau fibros. In cazul in care tulpina si frunzele sunt atasate, ar trebui sa fie proaspete si verzi.
  3. Porumbul. Porumbul cu panuse are culoarea verde deschis cu coaja umeda. Matasea ar trebui sa fie rigida, inchisa la culoare si umeda. Ar trebui sa poti simti fiecare graunta apasand coaja. Porumbul proaspat ar trebui gatit si servit in ziua in care a fost cules.
  4. Ridichea alba. Ca orice cultura de radacini, uita-te dupa ridichile chinezesti care nu au crapaturi de crestere si vanatai cu radacini ferme. Ridichile chinezesti se mentin bine la frigider, daca sunt puse intr-un recipient inchis sau intr-o punga de plastic pentru a mentine umiditata crescuta.
  5. Vinetele. Vinetele mici si immature sunt cele mai bune. Cele crescute si pufoase au seminte tari si pot fi amarui. Alege vinetele ferme, cu suprafata neteda care este grea pentru marimea ei; evita-le pe cele cu pete moi sau maro. Apasa-le incet cu degetu – daca rvine la forma initiala este buna, daca nu, evita sa o cumperi pentru ca este moale inauntru.
  6. Usturoiul. Cand alegi usturoiul, trebuie sa fie mare, grasut si tare cu invelisul neted sis trans pe miez, cu invelisul exterior intact – nu spongios, moale sau zdrelit.  Usturoiul proaspat se gaseste pe tot parcurul anului. Se gaseste, de asemenea, si sub forma de pudra, fulgi, ulei sau pasta.
  7. Fasolea verde. Se gaseste pe tot parcursul anului, cu sezonul de varf in perioada may-octombrie. Rup capetele in timp ce le speli.Lasa-le intregi sau taiele in marimea dorita. Alege pastaile zvelte, care sunt tari, colorate deschis si fara pete. Cele inchise la culoare pot fi batrane si pot avea ate.
  8. Napul. Napul e saturat de nutrienti esentiali precum calciul, luteina, fierul si vitaminele A, C, si K. Napul are de sapte ori mai multe beta-caroten decat broccoli-ul si de zece ori mai multa luteina.Napul e bogat in clorofila si furnizeaza fibrele de care avem atata nevoie si care lipsesc din dieta noastra zilnica de mancari procesate. Trebuie sa aiba frunzele de o culoare verde inchis, sa fie ferm sis a trosneasca la stranger.
  9. Ciupercile. Ciupercile proaspete au o textura ferma. Sunt delicate, foarte perisabile si trebuie manuite cu grija; sunt sensibile la temperaturi inalte si transportul in conditii grele.Multe varietati de ciuperci sunt sezoniere. Ai grija la ciupercile moi sau mucegaite. Trebuie sa cauti sa fie perfect curate si tari.
  10. Ceapa. Cand cumperi ceapa, allege-le pe cele grele pentru marimea lor, cu foi uscate, si care nu prezinta semne de umezeala sau pete. Evita cepele moi. Cepele tinere sunt mai dulci decat cele batrane. Nu trebuia sa prezinte niciun miros de niciun fel. Daca au, probabil sunt vinete pe undeva sub coaja sis tau sa iasa la suprafata.
  11. Mazarea. Mazarea de gradina tine de obicei de primavera pana la inceputul iernii. Atunci cand culegi mazarea din gradina, cauta pastaile ferme, catifelate, si netede. Culoarea lor trebuie sa fie de un verde mediu.Cele care sunt galbui, sau verde deschis, albicioase sau cu pete gri nu sunt bune.In plus, nu alegeti pastaile de apa, pufoase, imbibate de reziduri sau cu mucegai. Pastaile trebuie sa contine inauntru suficiente bobite incat sa nu ramana spatiu gol. Iti poti da seama de asta agitand pastaia. Mazarea are gustul cel mai bun daca e gatita la scurt timp dup ace a fost culeasa.
  12. Ardeii. Pielea trebuie sa fie neteda, fara vanatai sau urme pe suprafata. Gogosarii dulci sunt cea mai populara specie de ardei de gradina. Lasati sa se coaca, se fac rosii, violeti, portocalii sau galbeni si castiga in dulceata in functie de specie. Ardeii iuti cresc in iuteala de la moderat spre iute ca focul.
  13. Cartofii. Ar trebuii sa fie catifelati, bine conturati si fara vanatai. Cand alegi cartofii, allege-I pe cei noi pentru fiert si salate. Au coaja mai subtire si sunt mai fermi. Cauta sa nu aiba pe ei pete verzi – sunt cauzate de razele directe ale soarelui si fac cartoful foarte toxic in acea zona.
  14. Spanacul. Alege frunzele crocante, care au frunze verde inchis si o aroma proaspata. Evita-le pe cele rupte, pleostite sau patate.
  15. Dovleceii. Dovleceii de vara trebuie recolati de tineri cand sunt inca zemosi si cu coaja moale. Unele varietati se gasesc pe tot parcursul anului. Cauta dovleceii cu coaja fina si lucioasa, bine crescuti, fermi, nici tari, nici moi. Evita-I pe cei batrani, cu coaja groasa. Acesti au de obicei samburi mari si uscati, si pulpa atoasa.
  16. Rosiile.Nu-si dezvolta o aroma corespunzatoare daca nu sunt lasate sa se coaca pe vita. Cautati rosiile ecologice. Poate nu sunt la fel de “dragute” ca cele din magazine, dar gustul este incomparabil. Aroma este un mai bun indicator al calitatii rosiei decat culoarea. Miroase-le inainte sa le cumperi. Daca sunt coapte in gradina ele retin aroma vrejului. Daca nu au aceasta aroma, ele nu vor avea nici gust bun si vor fi bune doar de…decor.

Tips

  • Cautati prospetimea! Cautati semnele caracteristice ale prospetimii precum culoarea luminoasa, intense si  crocante. Vegetalele sunt de obicei la apogeul calitatii si al pretului in plin sezon.
  • Legumele proaspete sunt ingredient keye in bucatarie. Cu o gatire adecvata si putina creativitate proprie, fac mesele de zi cu zi la fel de magice ca ocaziile speciale.
  • Nu cumpara doar din cauza pretului scazut. Nu se merita sa cumperi mai mult decat ai nevoie sis a le stochezi in frigider. Le vei folosi fara ca ele sa mai aiba vreun gust.

.

Previous postCum sa iti anunti prietenii ca esti insarcinata? Next postCum sa arati bine?

Related Posts

Posteaza un comentariu


close