Warning: include(/home/cumfacsa/public_html/wp-content/plugins/sharebar/user.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/cumfacsa/public_html/wp-config.php on line 59

Warning: include(): Failed opening '/home/cumfacsa/public_html/wp-content/plugins/sharebar/user.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/cumfacsa/public_html/wp-config.php on line 59
Cum sa construiesti o sera? – CumFacSa.ro

Cum sa construiesti o sera?

Unelte articol

Cum sa construiesti o sera?Constructia unei sere impune de cele mai multe ori o buna planificare a pasilor necesari ducerii la bun sfarsit a proiectului. O sera ofera avantaje multiple atunci cand vine vorba de cultivarea legumelor in principal, dar poate fi si doar o sera ornamentala cu flori si plante decorative.

Recomandari:

 1. 1

  Tipuri de sere: Serele pot fi structuri de sine statatoare sau atasate la o constructie deja existenta, sa fie o anexa la o casa, de exemplu, sau chiar un balcon inchis la un apartament de bloc. Tipul de sera este determinat in principal de necesitatile constructorului si de amplasamentul serei.

 2. 2

  Amplasament: Sera trebuie de obicei asezata in partea sudica sau sud-estica a unui potential obstacol ce ar putea crea umbra. In acest fel se asigura o lunga perioada in care sera este expusa soarelui in timpul zilei. Daca se doreste ca sera sa fie utilizata si iarna, trebuie tinut cont de faptul ca soarele este mai jos pe orizont in timpul iernii si astfel umbrele proiectate de obiecte pe sol sunt mai mari si pot acoperi parti ale serei.

 3. 3

  Materiale de constructie: In functie de dimensiuni si utilizari dar si de posibilitati, cadrul poate fi construit din lemn ,otel galvanizat sau vopsit (sa reziste la coroziune), aluminiu sau plastic. Majoriatae serelor construite in regim de amator sunt confectionate din lemn sau otel. Structura din material plastic se preteaza la sere foarte mici si temporare, intrucat nu prezinta rigiditate structurala suficienta, nerezistand la zapezi si vant puternic.

 • Foarte multe sere din ziua de astazi sunt acoperite cu folie de plastic. Aceasta prezinta multiple avantaje, de la greutate  si pret reduse, la transparenta si rezistenta mecanica ridicate. Un dezavantaj ar fi durata de viata limitata la cativa ani (maxim 5 ani pentru foliile speciale)
 • Geamurile de sticla sunt folosite in continuare, dar au ca principale dezavantaje costul si greutatea (necesitand un cadru foarte rigid) dar si sunt foarte casabile. Sunt cele mai longevive materiale de acoperire, presupunand ca nu sunt sparte.
 • Fibra de sticla este un material potrivit fiind foarte usor si extrem de rezitent, supravietuind pana si furtunilor cu grindina. Pricipalul dezavantaj il reprezinta decolorarea aparuta datorita actiunii soarelui, facand-ul opac. Durata de viata atinge 10 -15 ani.
 • Foile de policarbonat sau acril sunt stratificate si sunt foarte bune izolatoare termice. Au greutate redusa si rezistenta mecanica ridicata si durata de viata de aproximativ 10 ani.
 1. 4

  Structura de rezistenta. Exista 3 tipuri principale:

 • Cea de solar clasic, in forma de semicerc, acoperit de obicei cu folie de plastic, cu peretii scunzi ,restrictionand astfel spatiul intern.
 • Structura sub forma de A, simplu de cosntruit, dar care prezinta dezanvantajul structurii anterioare. Acoperisul cusuprafata mare si abrupt o face potrivita pentru sezonul rece, permitand colecatrea unei cantitati mai mari de lumina solara implicit de caldura.
 • Structura clasica de tip casa, cu pereti drepti si acoperis sub forma de A. Peretii drepti si inalti permit utilizare totala a spatiului intern al serei, iar acoperisul inalt permite cultivarea unor specii inalte de plante. Daca acoperisul este suficient de abrupt prezinta avantajul structurii in forma de A.
 1. 5

  Fundatia:Fundatia unei sere depinde de tipul de sera realizat si de dimensiunile ei.O sera pe structura de lemn acoperita cu folie de palstic nu necesita o fundatie extraordinar de solida. La o astfel de sera fundatia consta in barne de lemn mai groase, asezate la nivel, pe pamant si conectate intre ele. Pentru o sera de 60 de metri patrati sunt suficiente barne de 10 cm x 10 cm si de lungime cat mai mare. Fundatia se fixeaza cu piloni infipti in pamant la o adancime de 0.5-0.7 metrii si la o distanta de maxim 2 metrii intre ei. Dupa ce structura este acoperita cu folie, restul de folie ramas se ingroapa de jur imprejurul serei, asigurand asfel o foarte buna ancorare a structurii in caz de vand puternic.Serele acoperite cu materiale rigide ca sticla fibra de sticla si chair plastic stratificat necesita fundatii solide, de preferabil din beton armat.

 2. 6

  Aerisire: Plantele au nevoie de aer proaspat, fiind astfel necesar crearea unui sistem de ventilatie. Acesta este foarte simplu de realizat , fie prin usile de acces in sera, amplasate de preferat la ambele capete si daca amplasamentul pemite, pe lateral, fie prin ferestre special concepute plasate in acoperis. A doua metoda este mai complicata, dar da rezultate mai bune in aerisirea serei. In ambele cazuri se creaza flux de aer natural in interior.

 3. 7

  Udarea culturilor din sera: Daca sera este de dimensiuni mai mari este preferabil sa se fac investitie intr-un sistem de irigare prin picatura. Eficienta acestui sistem va duce la sporirea productiei dar si la usurarea muncii de intretinere a culturilor din sera.

.

Next postCum sa ai un abdomen plat?

Related Posts

Un comentariu

 1. […] recomandam inainte de toate sa cititi urmatorul articol: Cum se face o sera. Acest articol este scris de catre un specialist in domeniu si ofera foarte multe informatii […]

  Răspunde

Posteaza un comentariu


close