Cum sa faci un panou solar de incalzire?

Unelte articol

Cum sa faci un panou solar de incalzire?Intrucat construirea de panouri fotovolatice, care printr-un proces fizic transforma energia luminii solare in energie electrica este destul de dificil de implementat fara o sursa buna de celule fotovoltaiece si poate fi foarte costisitoare, vom descrie o metoda de confectionare a unui panou de incalzire solar.

Materiale necesare:

 • Scanduri de lemn sau pal ori OSB. Dimensiunile variaza in functie de dimensiunile panoului dorit.
 • O bucata de geam. Pentru eficienta crescuta se poate folosi un geam temopan. Dimensiunile acesteia vor fi cat ale panoului final.
 • Tevi de cupru si coturi pentru conectica sau doar tevi de cupru flexibile.
 • Folie de aluminiu sau folie de plastic aluminizata.
 • Bucati de polistiren utilizat in izolarea termica a locuintelor cu grosimea de 5 cm.
 • Adeziv pentru lipirea foliei.
 • Adeziv pentru lemn.
 • Silicon sanitar alb sau transparent rezistent la apa
 • Vopsea neagra cat mai putin lucioasa.
 • Vopsea alba.
 • Tevi de scurgere din PVC cu diametrul de 10 cm.

Pasi

 1. 1

  Din scanduri se confectioneaza o cutie fara capac cu inaltimea de 15 cm. Lungimea si latimea panoului sunt la alegere, in functie de posibilitatile fiecaruia. Scandurile se vor lipi intre ele cu adeziv pentru o rezistenta mai mare. Interiorul si exteriorul cutiei se vopsesc cu vopsea alba. Incheieturile dintre bucatile de lemn se pot izola cu silicon sanitar pentru a asigura etanseitatea cutiei..

 2. 2

  Foaia de geam se poate lipi direct de panou cu silicon sanitar sau, preferabil, se poate realiza o rama pentru aceasta, rama care va fi ulterior montata pe panou.

 3. 3

  Tevile de scurgere din pvc se sectioneaza in doua bucati, in lung, pentru a forma 2 semicilindri. Pe interiorul semicilindrilor se lipeste folia de aluminiu sau plastic aluminizat pentru a realiza o oglinda de focalizare a razelor solare pe serpentina.

 4. 4

  Din tevile de cupru se realizeaza o serpentina cu distanta intre tevi de 10 cm,avand grija ca ambele capete ale acesteia sa fie in aceasi parte, pentru a permite racordarea mai usoara la restul instalatiei.Serpentina se va vopsi in negru.

 5. 5

  Fundul si laturile cutiei se captusesc cu polistiren. Tevile de scurgere anterior pregatite se aseaza una langa alta, peste polistiren, pana ocupa toata suprafata interioara a cutiei.

 6. 6

  Se confectioneaza din lemn suporti pentru serpentina de cupru.Acestia sunt niste semicercuri cu diamentrul de 10 cm. Pe latura dreapta a semicercului, in mijloc, se realizeaza o taietura sub forma de V, adanca de aproximativ un cm, pentru a sustine teva de cupru. Fixarea serpentinei in aceast locas se face cu suruburi autofiletante de lemn si cu sarma de cupru. Suporti se pot fixa de tevile de PVC cu acelasi tip de suruburi. Sunt necesari 3 suporti per sectiune de serpentina.

 7. 7

  Tevile de PVC se fixeaza de cutie tot cu suporti de lemn. Mici cuburi de lemn cu latura de 5 cm asezate din loc in loc, in locasuri taiate in polistiren,la capetele si mijlocul semicilindrilor

 8. 8

  Se aseaza serpentina pe suporti fixati in prealabil de tevile de PVC si se asigura stabilitatea acesteia. Capetele serpentinei se trec prin gauri aferente decupate in cutie, pentru a permite racordarea la instalatia de incalzire.

 9. 9

  Se acopera ansablul realizat cu foaia de sticla. O sigilare cat mai buna a cutiei este de preferat, intrucat orice urme de condens micsoreaza eficienta panoului final.

Sfaturi utile

 • Panoul are randament mai bun daca este asezat pe orizontala, raportat la aranjarea tevilor de PVC.
 • Pentru functionarea panoului este necesara o pompa de circulatie a apei.
 • Lipiti intai foia de aluminiu pe tevile taiate din PVC, apoi fixati suportii pentru serpentina de „oglinzi” si abia apoi fixati tevile de PVC de suportii lor.
 • Este de preferat sa se introduca saculeti de material desicant in panoul finalizat inainte de a pune foaia de sticla.

 

 .

Previous postCum sa citesti o harta? Next postCum sa ramai insarcinata?

Related Posts

2 Comentarii

 1. captator solar
  Iul 09, 2012

  Poate reprezenta o soluti si un home made de genul 😀

  Răspunde
  • cristian
   Noi 06, 2012

   ai posta si tu doar sa te afli in treba. CONSTRUIESTE TU UN PANOU CU CE INDICATII AI DAT ACOLO. nici macar nu ai o poza ceva

   Răspunde

Posteaza un comentariu


close