Warning: include(/home/cumfacsa/public_html/wp-content/plugins/sharebar/user.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/cumfacsa/public_html/wp-config.php on line 59

Warning: include(): Failed opening '/home/cumfacsa/public_html/wp-content/plugins/sharebar/user.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/cumfacsa/public_html/wp-config.php on line 59
Cum sa alegi ce laptop sa cumperi? – CumFacSa.ro

Cum sa alegi ce laptop sa cumperi?

Unelte articol

Cum sa alegi ce laptop sa cumperi?In ultimi ani, odata cu cresterea puterii de procesare, piata calculatoarelor portabile a cunoscut o dezvoltare uimitoare ducand si la o crestere foarte mare a ofertei de notebook-uri. Vom incerca sa te ajutam cu indicatii in alegerea laptopului potrivit pentru tine.

Pasi

 1. 1

  In primul rand e bine de stiut la ce va fi folosit laptopul nou achizitionat, pentru munca de birou, pentru editare foto, editare video sau chiar pentru jocuri.

 2. 2

  Odata stiuta principala aplicatie a laptopului il putem incadra in una din categoriile urmatoare :

  • Desktop replacement – sunt in general laptopuri cu diagonala ecranului mai mare de 17 inch. Aceastea au de obicei componente puternice si sunt  destinate celor care vor sa joace jocuri 3D sau folosesc aplicatii care necesita putere de procesare ridicata. Au o greutate ridicata, fiind incomode de transportat.
  • Laptopuri de uz general – cu diagonala ecranului cuprinsa intre 14 si 16 inch au putere medie de procesare si reprezinta de cele mai multe ori balansul ideal intre performanta, portabilitate si pret.
  • Ultraportabilele sunt laptopuri mici si usoare cu digaonala ecranului intre 11 si 14 inch cu putere de porcesare asemantoare categoriilor mai mari. Ultraportabilele au de obicei preturi mai ridicate datorita dimensiunilor mici si a componetelor puternice.
  • Netbook-urile sunt asemanatoare ultraportabilelor ca dimensiuni, avand diagonala ecranului cuprinsa intre 9 si 12 inch, dar folosesc componente cu putere de porcesare foarte mica, pentru a mentine un pret scazut. In general nu au nici unitate optica. Au avantajul de a fi cel mai ieftin tip de calculator portabil.
 3. 3

  Un alt pas in alegerea portabilului potrivit il reprezinta o documentare buna cu privire la noile tehnologii, o mica rasfoire a unor site-uri sau reviste de specialitate pentru a determina care sunt ultimele tipuri de componente este foarte indicata.

 4. 4

  Tipul de procesor utilizat in latopuri este foarte important. In ultima vreme, majoritatea laptopurilor au procesoare dual core (cu doua nuclee de procesare). Aceste procesoare sunt suficiente pentru majoritatea aplicatiilor mondene, aplicatii de birou, videoclipuri online, editare foto ocazionala, ascultat muzica, jocuri flash online etc. Exista procesoare quad core, folosite in laptopuri mai performante. Acestea sunt potrivite pentru editare foto intensiva, editare si conversie video, jocuri 3D si pentru practic orice altceva. Principalii producatori de procesoare sunt Intel si AMD. Intel a dominat piata portabilelor in ultima perioada si continua sa faca acest lucru.

 5. 5

  Placa video poate fi integrata sau dedicata. Placile video integrate permit vizualizarea in conditii optime a filmelor in format HD sau chiar si jucarea unor jocuri 3D mai vechi. Acest tip de placi video ofera si o autonomie mai mare a bateriei intrucat consuma mai putina energie. O placa video dedicata devine necesara daca laptopul va fi folosit la jocuri 3D mai noi sau daca se doreste folosirea acesteia pentru editare video sau in aplicatii profesionale de editare foto. Placile video dedicate sunt fabricate de NVIDIA si AMD. Ambii producatori sunt la acelasi nivel de performanta. Placile video integrate sunt fabricate intr-o proportie foarte mare de Intel.

 6. 6

  Memoria RAM este memoria unde sunt stocate informatiile de lucru ale sistemului de operare si programelor utilizate. Ca regula generala, cu cat mai multa, cu atat mai bine.

 7. 7

  Capacitatea de stocare a hard disk-ului depinde de necesitatile fiecaruia, dar se poate aplica aceasi regula ca la memoria RAM. Unitate de stocare poate fi si un SSD (solid state drive), acestea avand viteze de scriere si citire si timpi de raspuns mult mai bune ca un hard disk clasic. Dar pretul pe capacitate de stocare este mult mai mare. Pentru un spor de performanta, dar la pret redus, se poate cauta un laptop cu hard disk cu viteza de rotatie de 7200 rpm. Hard diskul se poate schimba, de cele mai multe ori, fara a pierde garantia.

 8. 8

  Ecranul este o alta parte foarte importanta. Marimea lui da si dimensinile generale ale laptopului. Ecrane calitative, cu contrast ridicat si culori vii se gasesc cel mai usor la notebook-urile scumpe. Exista doua mari tipuri de ecran , lucios si mat. Ecranul lucios are culori mai vii si contrast mai bun dar este inutilizabil in locuri puternic iluminate si afara. Ecranul mat este de multe ori gasit in laptopuri destinate aplicatiilor bussiness si are ca principal avantaj lizibilitatea in conditii de iluminat puternic si in lumina soarelui. Cu cat rezolutia maxima oferita este mai mare, cu atat pretul este mai mare, dar si experienta vizuala este mai buna.

 9. 9

  Capacitatea bateriei este un criteriu important daca se doreste o autonomie mare fara a fi conectat la priza. Laptopurile de generatie noua au autonomie destul de buna, in general peste 3 ore, indiferent de categoria in care se afla. Ultraportabilele sunt caracterizate de o autonomie foarte buna ajungand pana la 9 ore de lucru in continuu pe baterie. Cel mai prost o duc laptopurile desktop replacement datorita componetelor mari consumatoare de energie. Marea masa a bateriilor sunt cu 6 celule si inmagazineaza suficienta energie pentru aproximativ 3-4 ore de lucru. Bateriile cu mai multe celule ofera autonomie sporita.

 10. 10

  Sistemul de operare preinstalat va poate scuti de cheltuieli suplimentare. Multe laptopuri „buget” vin cu un sitem de operare Linux. Acesta prezinta avantaje, dar si dezavantaje. Ca prime dezavantaje, ar fi compatibilitatea cu unele aplicatii uzuale si complexitatea ridicata de setare a unor parametrii de functionare ai sitemului de operare, dar si lipsa unor drivere pentu componentele laptopului. Avantaje ar fi gratuitatea acestui sitem de operare, cerintele hardware foarte mici si imunitatea la virusii informationali. Sistemul de operare Windows este cel mai raspandit  si adesea este preinstalat de producatorul laptopului. Cea mai noua versiune a acestui sistem de operare este Windows 7.

 11. 11

  Carcasa laptopului are un rol important deoarece protejeaza componentele interne. Materialul principal folosit este plasticul dar unele laptopuri mai scumpe pot fi construite din metale usoare, gen aluminiu sau magneziu, sau chiar din fibra de carbon. Ca sfat general,incercati sa vedeti si sa manuiti laptopul inainte de a-l cumpara. Apasand usor in centrul capacului ecranului, cu laptopul pornit, veti putea observa cat de bine este facut un laptop. Daca apar distorsiuni de culori pe ecran la o apasare foarte usoara, carcasa laptopului este de o calitate slaba si poate sa nu ofere protectie suficienta pentru componetele interne. In cele din urma alegerea unui laptop tine si de designul acestuia. Carcasele lucioase sunt adevarati magneti de amprente si prezinta mai usor urme de uzura.

 12. 12

  Conectivitatea este reprezentata de dispozitivele de conectare la retea, porturi USB, si alte tipuri de porturi, cititoare de carduri. Marea majoritate a laptopurilor noi au placi de retea cu fir si fara fir (wireless). Numarul porturilor USB este important deoarece prezinta principala metoda de extindere a capacitatii de stocare a laptopului, dar si de conectare a unor dispozitive de control, gen mouse si tastatura.

Sfaturi/Tips

 • Documenteaza-te bine inainte de a achizitiona un laptop.
 • Preturile oferite de magazinele online sunt mai mici ca cele oferite de magazinele traditionale.
 • Incerca sa manuiesti laptopul inainte sa il cumperi.
 • In ultima vreme fiabilitatea nu mai tine de marca laptopului, astfel cumpara cea mai buna oferta performanta /pret.

.

Previous postCum gasesti puncte comune de discutie? Next postCum sa faci poze de calitate?

Related Posts

Un comentariu

 1. Droid
  Sep 18, 2011

  Super tare! Dar un tutorial despre cum sa cumperi o tableta se poate?:D multumesc!

  Răspunde

Posteaza un comentariu


close