Warning: include(/home/cumfacsa/public_html/wp-content/plugins/sharebar/user.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/cumfacsa/public_html/wp-config.php on line 59

Warning: include(): Failed opening '/home/cumfacsa/public_html/wp-content/plugins/sharebar/user.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/cumfacsa/public_html/wp-config.php on line 59
Cum sa inveti alfabetul – CumFacSa.ro

Cum sa inveti alfabetul

Unelte articol

Unul din primi pasi ai cititului fluent este invatarea alfabetului. Copii pot invata alfabetul de mici, cu pasi marunti, ceea ce va face tranzitia spre citit mult mai usoara. Asta nu inseamna ca procesul de invatare presupune cartonase cu litere pe care sa le arati copilului tau de doi ani. Acest lucru se poate face mult mai usor prin activitati interactive si jocuri.

Pasi

 1. 1

  Cum sa faci o introducere in jocul alfabetului
  Canta frecvent cantecul alfabetului copilului tau. Cu timpul veti ajunge sa cantati in duet.
  Cauta muzica pentru copii ce contin cantece despre alfabet. Acestea il vor familiariza pe copil cu literele.
  Atrage si concentreaza atentia copilului. Pe masura ce incepe sa invete culori si forme, roaga-l sa-ti indice anumite litere. Ideea este nu sa stapaneasca alfabetul la perfectie, ci sa se familiarizeze cu formele literelor. Poate alegi cateva pe care sa te concentrezi, cum ar fi cele din care este alcatuit numele sau si sa il pui pe copil sa iti arate acele litere in reviste, carti sau afise.
  Cititi impreuna. Dupa ce copilul tau are o idee buna despre culori si forme, concentrati-va atentia pe alfabet. Cititi abecedare – literele vor fi evidentiate fiecare in parte, si poti introduce si ideea ca el inseamna, de fapt, sunete.

 2. 2

  Cum sa jucati jocuri despre alfabet
  Utilizeaza recuzita pentru a-ti ajuta copilul sa invete. Crearea de litere in spuma din cada sau utilizarea de litere de plastic, il pot ajuta. Chiar daca este o joaca el poate invata foarte usor.
  Canta melodii despre alfabet si fa greseli. Vezi daca observa greselile. Incepe simplu, cu “A, B, D, C…”
  Jucati jocuri de cuvinte. In jurul varstei de 3 ani sau atunci cand copilul poate desena lucruri concrete si poate urma simple indicatii, ia niste cartonase si scrie pe fiecare cate o litera. Apoi spunei copilului o anumita litera si roaga-l sa o incercuiasca pe foaie.
  Joaca-te cu memoria si pune-l sa faca legatura intre literele de pe cartonase si cele de plastic.

 3. 3

  Cum sa jucati activitati ce implica alfabetul
  Amesteca cartonasele cu litere si apoi roaga-ti copilul sa le puna in ordine. In continuare, canta melodia despre alfabet pentru a-l ajuta sa-si aminteasca.
  Incepe cu cuvinte simple. Folosindu-te de cartonase, litere de spuma sau litere plastic, ajuta-ti copilul sa compuna cuvinte simple – numele lui, mama, tata, iubire, etc.
  Mergeti la o plimbare de litere. Plimbandu-va prin vecini, roaga-ti copilul sa iti indice toate literele pe care le vede. Pentru a adauga un spirit de aventura, scrie fiecare litera gasita, ramanand astfel mai putine si mai greu de identificat.
  Foloseste caiete de lucru. Daca ii place copilului sa lucreze, sa deseneze sa afle lucruri noi incearca un astfel de caiete. Cauta-le pe cele care contin jocuri despre cum sa gasesti litere pe o pagina, sa desenezi pe linia punctata, etc. Poti face chiar tu un astfel de caiet sau sa printezi unul de pe internet.

Sfaturi

 • Mentine atmosfera cat mai amuzanta si mai jucausa.
 • Daca vezi ca nu ii place copilului si il deranjeaza aceste activitati opreste totul.
 • Asta nu inseamna nimic rau, ci doar ca nu e pregatit inca pentru asa ceva. Oricum mai e timp pana in clasa I.
Previous postCum sa platesti online taxe si impozite Next postCum sa inveti contabilitate

Related Posts

Posteaza un comentariu


close