Warning: include(/home/cumfacsa/public_html/wp-content/plugins/sharebar/user.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/cumfacsa/public_html/wp-config.php on line 59

Warning: include(): Failed opening '/home/cumfacsa/public_html/wp-content/plugins/sharebar/user.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/cumfacsa/public_html/wp-config.php on line 59
Cum sa folositi un multimetru – CumFacSa.ro

Cum sa folositi un multimetru

Unelte articol

Acesta este unul dintre skilurile de baza pe care ar trebui sa le stie un electronist sau electrician. Nu este greu deloc sa citesti valoarea afisata de un multimetru, dar ai nevoie de cunostinte de baza din domeniul eelctronicii.

Pasi

 1. 1

  Deschideti multimetrul si conectati sondele. Sonda negativa are culoarea neagra, iar cea pozitiva are culoarea rosie. Pentru unele aplicatii acest lucru nu este deloc important, pe cand, la alte aplicatii are importanta majora.

 2. 2

  Folositi sondele pentru amasura rezistenta unui material, plasandu-le de o parte si de alta a materialului. Pentru aceasta functie, sondele se pot schimba intre ele. Scoateti de la alimentare orice obiect electronic caruia vreti sa ii masurati diverse elemente rezistive. Uitati-va la numarul afisat pe ecran si tineti cont de scara pe care va aflati (X10, X100, X1000, etc) pentru a calcula cu exactitate valoarea reala a rezistentei obiectului.

 3. 3

  Pentru a masura tensiunea continua, setati multimetrul la VDC, conectati sonda neagra la masa si sonda rosie in locul circuitului unde vrei sa masurati tensiunea. Valoarea tensiunii va fi afisata pe ecran. Pentru a masura tensiunea alternativa, setati multimetrul la VAC. Valoarea afisata va fi de asemenea in volti.

 4. 4

  Pentru a verifica diodele, setati multimetrul pe optiunea de verificare a diodelor, care poate fi simbolizata de o sageata indreptata spre o linie verticala. Inchideti dispozitivul din care vreti sa masurati, plasati sonda negativa la catodul diodei (indicat de obicei de o linie pe acea componenta) si sonda pozitiva pe anodul diodei. Majoritatea multimetrelor vor scoate un sunet, ca si cum ar indica continuitatea, apoi vor afisa caderea de tensiune pe acea dioda, valoare cuprinsa de obicei intre 0.5V-0.75V.

 5. 5

  Pentru a masura capacitatea unui condensator (daca un multimetru are aceasta functie) este putin mai complicat. Condensatorul trebui indepartat de pe placuta de circuit, setati functia multimetrului pe capacitate, care este simbolizata de obicei prin 2 linii, o linie curbata si o linie verticala. Unele condensatoare au un pol negativ si unul pozitiv, altele nu au. Daca exista un pol negativ, acesta va fi indicat de o linie in dreptul acelui pol. Daca nu are poli, atunci nu conteaza cum conectati sondele. Masurarea capacitatii unui condensator poate sa dureze cateva secunde si va fi afisata in Farazi.

 6. 6

  Atunci cand nu folositi multimetrul, inchideti-l si tineti-l intr-un loc lipsit de umezeala si caldura.

Previous postCum sa folosesti un tampon Next postCum sa fumezi o tigara

Related Posts

Un comentariu

 1. Ronexprim
  Sep 26, 2013

  Foarte bine explicat…pe intelesul tuturor

  Răspunde

Posteaza un comentariu


close