Cum iti deschizi o firma?

Unelte articol

Cum iti deschizi o firma?Probabil ca multi dintre voi sunt interesati de cum trebuie procedat atunci cand va hotarati sa deshideti o firma pentru a putea deschide o afacere in legalitate.Pentru a va deschide o societate, trebuie parcurse in mod obligatoriu o serie de  etape:

 Pasi

 1. 1

  Selecteaza forma juridica  – In Romania pentru a-ti deschide o firma poti alege dintre o Societate cu Raspundere Limitata (abreviata S.R.L.) sau o Societate pe Actiuni (abreviata S.A.) .

 2. 2

  Alegeti denumirea societatii – La prima vedere nu pare un lucru atat de important insa trebuie sa va ganditi de la inceput la acest aspect pentru a  nu va pune in incurcatura atunci cand trebuie sa o inregistrati la Registrul Comertului. Idicat este sa aveti pregatite trei nume in ordinea preferintelor, sa fie usor de retinut si de pronuntat si pe cat posibil sa aibe legatura cu domeniul de activitate al societatii dumneavoastra.

 3. 3

  Obiectul de activitate – Potrivit codului CAEN ( Clasificarea activitatilor in economia nationala), exista o lista de activitati si subactivitati dintre care puteti alege in functie de necesitate. Pentru a alege tipul de activitate principal, trebuie sa va hotarati cu ce anume doriti sa va ocupati.Este indicat sa va alegeti cat mai multe subactivitati in cazul in care doriti sa schimbati profilul societatii dumeavoastra la un moment dat. Totodata in momentul in care veti completa cererea de inregistrare vi se va solicita sa specificati domeniile in care firma are nevoie de autorizare .

 4. 4

  Sediu social –  Potrivit Legislatiei in vigoare pentru a infiinta o societate trebuie sa facieti dovada ca aveti un sediu la care va puteti desfasura activitatea. Acesta poate fi proprietate personala pe care o puteti dovedi prezentand contractual de vanzare-cumparare sau certificat de mostenitor; Contract de inchiriere; sau fara contract, doar cu acordul partilor,  intre rudele de gradul intai.Daca va hotarati sa va stabiliti sediul intr-un bloc de locuinte, atunci va trebui sa obtineti acordul Asociatiei de locatari si a vecinilor cu care aveti pereti comuni.

 5. 5

  Hotarati-va daca porniti afacerea de unul singur sau cu asociat – Puteti sa porniti o afacere atat singur cat si cu un asociat. Recomandabil in aceasta situatie ar fi sa intocmiti in prezenta unui notar un contract in care sa precizati concret drepturile si responsabilitatile fiecareia dintre parti, precum si modul in care veti actiona in cazul unui eventual faliment.

 6. 6

  Desemnati  administratorul societatii – Puteti opta pentru unul sau mai multi administrator; acesta poate fi chiar angajat in firma dumneavoastra, nu trebuie neaparat sa fie asociat si isi va asuma intreaga responsabilitate pentru actele pe care le va semna in numele firmei.

 7. 7

  Platitor de TVA sau nu – In cazul in care societatea are ca domeniu de activitate comertul sau achizitii si livrari de marfa in cantitati foarte mari, este indicat sa va declarati platitor de TVA, pentru societatile prestatoare de servicii spre exemplu este convenabil sa nu fie platitoare de TVA ( in cazul in care acest tip de societati depaseste plafonul de scutire de 35.000,00 €, cifra de afaceri pe anul financiar in curs, atunci va trece in mod automat la a fi platitor de TVA)Daca cifra de afaceri preconizata nu va depasi acest plafon de scutire si nici nu va ganditi sa faceti achizitii importante si valoroase in numele firmei atunci puteti opta pentru a fi neplatitor de TVA.

 8. 8

  Intocmiti actele constitutive  – Actul constitutiv se intocmeste la Registrul Comertului  sau sub indrumarea unui avocat in cazul in care sunteti mai multi asociati si vreti sa stabiliti anumite regulu de la inceput. Veti avea nevoie de actele de identitate ale asociatilor in original plus trei copii Xerox ale acestora, declaratii pe propria raspundere ca nu au antecedente penale si ca indeplinesc conditiile legale pentru a deschide afacerea, cat si specimenele de semnatura ale acestora.In cazul in care unul sau mai multi asociati ori fondatori ai societatii sunt personae juridice, trebuie sa prezinte o copie a actellor de inregistrare ( certificate de inregistrare, inmatriculare, act constitutiv etc…)

 9. 9

  Deschideti cont bancar pe numele firmei – Va trebui sa va hotarati asupra unei Banci cu care doriti sa lucrati si deschideti un cont de capital social. Suma minima de inregistrare pentru o Societate cu Raspundere Limitata este de 200 Ron. Cereti un extras de cont pentru a-l prezenta la Registrul Comertului.

 10. 10

  Depuneti actele pentru inregistrare – Completati cererea de inregistrare a firmei la Registrul Comertului si predati-o impreuna cu o declaratiile pe propria raspundere, precum  ca firma corespunde in conformitate cu cerintele cerute de Garda de Mediu, Serviciu de Pompieri, Oficiul Sanitar si Camera de Munca. In mai putin de o saptamana de la depunerea acestor acte iti vor fi inmanate actele de infiintare a societatii : autorizarea judecatoreasca de functionare, certificatul de inregistrare si certificatele de constatare ce tin loc de autorizatii in situatia in care nu desfasurati o activitate care sa aibe impact in mod direct asupra mediului. Din momentul in care ati intrat in posesia acestor documente trebuie sa publicati un anunt in Monitorul Oficial ( prin intermediul Registrului Comertului) si firma isi poate incepe activitatea in mod legal.

Tips

 • Pentru o buna desfasurare a activitatii mai aveti nevoie de un contabil si de un expert contabil pentru a semna bilanturile si si declaratiile ce trebuiesc depuse la fisc (astfel o parte din responsabilitate ii va reveni acestuia); comandati-va stampile – fara stampile nu puteti intocmi niciun fel de act, nici macar sa deschideti contul la banca; cumparati-va tipizate (registre oficiale obligatorii tipizate – facturi sau chitante).
 • Pentru promovarea societatii dumneavoastra aveti nevoie de carti de vizita, site de prezentare, sigla, material promotionale etc..
 • Nu in ultimul rand trebuie sa aveti pregatiti cca. 1000 Ron pentru a duce la sfarsit intreg procesul de infiintare al unei societati.

.

Previous postCum sa eviti inselatoriile cu munca la domiciliu? Next postCum sa cresti in inaltime?

Related Posts

Posteaza un comentariu


close