Warning: include(/home/cumfacsa/public_html/wp-content/plugins/sharebar/user.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/cumfacsa/public_html/wp-config.php on line 59

Warning: include(): Failed opening '/home/cumfacsa/public_html/wp-content/plugins/sharebar/user.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/cumfacsa/public_html/wp-config.php on line 59
Cum sa faci un studiu de piata? – CumFacSa.ro

Cum sa faci un studiu de piata?

Unelte articol

Cum sa faci un studiu de piata?Lipsa unui studiu de piata atunci cand vrei sa deschizi o afacere sau sa extinzi o afacere, este ca si cum ai vrea sa conduci de la Moscova pana in Amsterdam fara navigatie si fara harta. Nici o afacere mica sau medie nu poate sa supravietuiasca sau sa progreseze fara sa isi inteleaga clientii, produsele si serviciile pe care le ofera atat ei cat si concurentii, adica piata. Un studiu de piata iti poate oferi o imagine despre ce produse si servicii pot sa aduca profit. Pentru produsele si serviciile deja existente, studiul de piata iti poate spune daca acoperi sau nu nevoile clientilor. Poti invata ce sa schimbi astfel incat lucrurile sa mearga si mai bine. Mai jos ai cativa pasi pentru a face un studiu de piata corect:

Pasi

 1. 1

  Determina care este tinta studiului de piata. Tinta este formata din grupul/grupurile catre care te vei promova si carora le vei livra produsul/serviciul tau.  Deci vei avea nevoie de un raspuns clar la intrebarea: Cui ma adresez cu afacerea mea?

 2. 2

  Propune-ti sa faci atat o cercetare primara, cat si una secundara. Prin cea primara intelegem folosirea resurselor proprii: date despre vanzari, date de la registrul comertului, daca ai un site poti folosi cu succes date din google analytics, etc Prin cea secundara intelegem adunarea de date din alte surse cum ar fiziarele, sursele media, alte siteuri, pareri de pe bloguri, etc

 3. 3

  Stabileste ce vrei sa afli exact si apoi determina intrebarile potrivite. Asigura-te ca intrebarile sunt scurte si la obiect, ca reprezinta interes pentru respondent, ca sunt facue pentru acesta ( nu te poti duce sa intrebi despre sarit cu parasuta o persoana de 80 de ani) si ca le faci profesional daca ai chestionare printate.

 4. 4

  Stabileste modul cum vei efectua studiul. El poate fi facut prin posta, prin telefon sau prin abordare directa/interviu care la randul lor pot fi personale sau pot fi de grup. Analizeaza care sunt costurile pentru fiecare si ce rezultate vei avea apoi decide-te cum vei face studiul de piata.

 5. 5

  Pentru cercetarea primara poti alege sa folosesti date publice ( care sunt de cele mai multe ori gratuite:ziare, reviste, studii gratuite, etc ), comerciale ( facute de firme specializate , dar care costa ceva bani), si educationale ( facute de institutii de invatamant superior). Cercetarea secundara te ajuta sa identifici foarte bine competitia si planurile ei, sa identifici noi segmente de piata si sa stabilesti sisteme de notare/evaluare pentru afacerea ta, in functie de piata.

 6. 6

  Cateva intrebari care nu ar trebui sa lipseasca sunt: “Care sunt factorii care va determina cumparati/optati pentru un astfel de serviciu? “ , “Ce va place/diaplace la produsele/serviciile similare existente pe piata?”, “Ce credeti ca poate fi imbunatatit?”, “Care credeti ca ar fi pretul corespunzator pentru acest produs/serviciu?”

Tips

 • nu folosi numai cercetare secundara. Bazandu-te numai pe munca altora nu iti ofera o imagine de ansamblu. Poate fi un bun loc de unde sa incepi, dar trebuie sa efectuezi si cercetare primara.
 • nu folosi numai resurse de pe internet. Cand folosesti Google sau Wikipedia ai acces la informatiile la care are acces toata lumea, deci nu ai nimic in plus fata de competitie si in plus, nu toate rezultatele cautarii poti fi actualizate sau corecte.
 • nu adresa studiul tau numai persoanelor pe care le cunosti. Cei care incep afaceri mici fac greseala de a intreba doar membrii familiei si cunoscutii, insa acestia sunt subiectivi si pot sa iti aduca rezultate negative

.

Previous postCum sa ai un corp frumos? Next postCum sa faci bani pe Youtube?

Related Posts

Posteaza un comentariu


close