Cum sa iti protejezi afacerea

Unelte articol

Ideile de afaceri cu mult potential trebuie sa fie protejate de ochii rai si de competitori. Sa te lasi dus de val in timpul dezvoltarii de idei te pot face sa dezvalui prea mult din ceea ce faci. Avand grija ce spui in conversatii despre aceste idei creaza un zid de protectie. Oricum, exista documente precum patentele, drepturile de autor si marcile comerciale, care iti pot proteja ideile de furt si folosirea neautorizata de catre alte persoane.

Pasi

 1. 1

  Creaza un acord de confidentialitate pe care sa il folosesti atunci cand iti dezvalui ideile altora pentru a-i impiedica sa discute cu altii.

 2. 2

  Tine ascunse formulele, planurile si retetele in seifuri, depozite sigure sau alte locuri cu paza. Angajatii care trebuie sa vada aceste lucruri trebuie sa semneze un acord de confidentialitate.

 3. 3

  Aduna-ti ideile si autentifica-le. Asta include toate schitele, notitele, desenele si planurile. Cere-i notarului sa semneze un acord de confidentialitate inainte sa se uite peste documente. Dupa autentificare pune totul la pastrare intr-un loc sigur. Vor fi de folos in caz de conflicte de interes sau de detinere a unor drepturi de creatie.

 4. 4

  Obtine patent. Acesta se foloseste pentru uun produs, un proces de manufacturare sau un proiect de afacere care este declarat ca fiind unic sau fara alte patente asupra lui. Procesul de patentare necesita documentare, timp si bani ce pot fi pierduti daca patentul nu se acorda. Angajarea unui avocat in patente ar putea usura si simplifica procesul. Odata ce patentul a fost acordat, itemul nu poate fi reprodus de nimeni altfel incalca legea.

 5. 5

  Obtine o marca comerciala pentru logouri, fraze, cuvinte sau imagini specifice ideii tale. Aplicatiile pot fi respinse daca itemul este prea general.

 6. 6

  Protejeaza cu drepturile de autor orice material. Crearea unui material original precum carti si article presupune protejarea automata prin drepturile de autor, in ochii legii. Insa, inregistrarea documentului va genera un document legal ce nu poate fi negat.

 7. 7

  Tine socoteala cui, unde, cand si cum ai dezvalui idei despre afacerea ta. Foloseste un document electronic pentru a pastra aceasta informatie organizata. Include date, nume, ore, locuri si o descriere a motivului si circumstantele dezvalurii ideilor.

Previous postCum sa iti promovezi afacerea Next postCum sa scrii un plan de afaceri

Related Posts

Posteaza un comentariu


close