Cum sa aplici bugetul familiei?

Unelte articol

Cum sa aplici bugetul familiei?Odata ce stii cum sa administrezi bugetul familiei, te afli probabil in fata unei sarcini si mai grele. Trebuie sa aplici acel buget si sa il faci sa mearga. Cand esti implicat singur intr-o astfel de treaba, nu pare o sarcina atat de grea, insa atunci cand sunt mai multe persoane implicate, ti se poate parea imposibil. Este responsabilitatea ta sa preiei controlul si sa iti asumi responsabilitatea. Trebuie sa ii incurajezi pe toti si sa ii motivezi sa respecte bugetul familiei. Poti face asta mai usor daca urmezi pasii de mai jos:

Pasi

 1. 1

  Stabileste “penalizari” rezonabile pentru cine incalca bugetul, chiar si pentru tine. De exemplu, daca cineva foloseste o carte de credit pentru a face o cheltuiala de care nu este nevoie, sau o achizitie mai importanta, ar trebui sa ii fie luat cardul si sa aiba privilegiile “suspendate” pentru o saptamana. Insa fii sigur ca va exista o acceptare din partea tuturor a acestor penalizari inainte sa treceti la treaba.

 2. 2

  Renuntati daca este posibil, la cartile de credit ( descoperiri de card, carduri promotionale de cumparaturi, etc ). Faceti toate cheltuielile cu bani gheata pentru ca in momentul in care banii s-au terminat, nu mai poti sa cumperi nimic.

 3. 3

  Infiintati un cos pentru chitante, bonuri si facturi. Rugati apoi fiecare membru al familiei sa aduca acolo orice bon fiscal, chitanta, factura, etc Pastrati aceste facturi pentru a le analiza si revedea la sfarsitul lunii.

 4. 4

  Comunicati in permanenta progresul efectuat cu ceilalti membri ai familiei. Felicitati-va reciproc si puteti sa sarbatoriti putin de fiecare daca cand atingeti cate un obiectiv. Discutati insa si orice griji si preocupari. Daca de exemplu unul din membrii familiei isi face manichiura in fiecare saptamana, atunci e bine sa discutati acest aspect si sa gasiti o cale de mijloc.

 5. 5

  De fiecare data cand ceva se schimba, atunci facti o rectificare a bugetului. De exemplu, unele rate la banci sunt variabile si cresc sau scad in functie de cursul de schimb. Sau poate compania de cablu, internet si telefonie, decide sa scumpeasca abonamentele. La fel se poate intampla si cu combustibilul, energia electrica, gazul, etc. Modificati imediat aceste schimbari in buget pentru a nu fi luat prin surprindere. Apoi reajustati toate cheltuilile in functie de noile cifre.

 6. 6

  De fiecare daca cand este vorba sa faceti o cheltuiala mai insemnata care nu era programata, convocati o sedinta cu ceilalti membri ai familiei unde puteti sa dicutati cu bugetul in fata, daca va  permiteti cu adevarat sa faceti aceasta cheltuiala. Daca este posibil sa va dati peste cap toate economiile si bugetul facand acea cheltuiala, atunci este bine sa cautati o solutie alternativa si sa renuntati la cheltuiala respectiva.

Tips

 • fiecare membru al familiei ar trebui sa se ocupe prin rotatie de administrarea bugetului cate o luna/trimestru

 

 .

Previous postCum sa planifici bugetul familiei? Next postCum sa citesti o harta?

Related Posts

Posteaza un comentariu


close