Warning: include(/home/cumfacsa/public_html/wp-content/plugins/sharebar/user.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/cumfacsa/public_html/wp-config.php on line 59

Warning: include(): Failed opening '/home/cumfacsa/public_html/wp-content/plugins/sharebar/user.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/cumfacsa/public_html/wp-config.php on line 59
Cum sa faci poze de calitate? – CumFacSa.ro

Cum sa faci poze de calitate?

Unelte articol

Cum sa faci poze de calitate?In ziua de azi, in aproape orice telefon mobil gasim un aparat de fotografiat, nu de aceasi calitate cu a unui aparat specializat, dar potrivit pentru poze de ocazie. Vom face in continuare un mic ghid de fotografie cu mici detalii despre timpi de expunere, diafragma, incadrare, iluminat si terminologii, dar si mici sfaturi pentru a scoate o poza decenta cu orice tip de aparat digital.

Pasi

 1. 1

  Timpul de expunere face diferenta intre o fotografie stearsa si neclara si una care imortalizeaza subiectul fotografiei desi se afla in miscare. Modificarea timpului de expunere nu este o optiune reglabila manual a multor aparate ieftine sau a camerelor din telefon, dar poate face diferenta dintre o fotografie reusita si una buna de sters. Cu cat timpul de expunere este mai lung cu atat aparatul petrece mai mult timp „inregistrand” poza si, implicit, orice miscare a aparatului sau subiectului petrecuta in acest timp este surprinsa, dar toate aceste miscari sunt practic adunate una peste alta in cadrul aceleiasi poze, rezultand o imagine neclara in final. Ca idee generala, daca aveti posibilitatea sa setati timpul de expunere, acesta trebuie setat foarte scurt pentru subiecti in miscare si mai lung pentru obiecte statice. Timpul de expunere nu poate fi mereu setat foarte scurt deoarece el da si luminozitatea finala a pozei. Daca aparatul poate seta restul parametrilor automat treaba este usurata foarte mult. Un timp de expunere scurt inseamna o poza intunecata daca ceilalti parametrii ai aparatului nu sunt ajustati in concordanta. Cand facem poze cu zoom optic este indicat sa folosim un timp de expunere mai scurt.Facand timpul de expunere mai lung, peste cateva secunde, putem obtine imagini foarte interesante in care subiecti fotografiei apar fantomatici daca stau nemiscati jumate din timpul de expunere si apoi ies din cadrul pozei.

 2. 2

  Diafragma este de cele mai multe ori in obiectivul aparatului, fie ca acesta este compact sau semiprofesional (D-SLR). Camerele din telefon au diafragma nereglabila. Diafragma isi poate modifica dimensiunile pentru a permite, asemenea irisului uman, sa intre in aparat o cantitate mai mica sau mai mare de lumina. Diafragma controleaza si largimea planului focal din poza finala. Planul focal este zona din fotografie care se vede cel mai clar, care nu este in ceata. O diafragma larg deschisa, adica un F cat mai mic, determina un plan focal ingust, fiind astfel ideala pentru fotografiile de portret, unde este de preferat ca doar subiectul portretului sa fie in prim plan si restul pozei sa fie neclara. Inversul este valabil pentru fotografii de peisaj. O diafragma larga permite un timp de expunere mic si invers, o diafragama ingusta cere un timp lung de expunere.

 3. 3

  Incadrarea subiectului este cruciala pentru o poza reusita. Trebuie tinut cont ca atunci cand faci poze de grup sa intre toate persoanele in poza, sa intre si picioarele, dar si mainile lor in cadru. O poza la un peisaj poate fi greu de facut daca nu ne aflam la o distanta suficient de mare de ceea ce vrem sa fotografiem. Incercam in acest caz sa incadram cea mai interesanta forma a peisajului. E bine sa tinem cont de liniile drepte din cadrul nostru. Spre exemplu, daca exista o linie de orizont in cadru, aceasta ar trebui sa fie cat mai orizontala posibil in poza finala. Acelasi lucru se aplica si pentru marginile cladirilor sau alte puncte de reper cu linii orizonatale si verticale.

 4. 4

  Iluminatul intr-o poza poate crea efecte foarte placute privirii. Pentru fotografiile de portret, spre exemplu, este indicata lumina naturala de dimineata pana in ora 10-11 sau seara dupa ora 17. In aceste perioade tonurile sunt mai calde si iluminatul mai uniform. De asemenea, vremea usor innorata este potrivita pentru portrete. Pentru fotografia de peisaj sunt indicate momentele de apus si rasarit, coloristica in aceste momente fiind mai variata. Desi afara este lumina puternica poti folosi flash-ul aparatului pentru a umple zonele umbrite care ies prea intunecate in poza. Flashul integrat al aparatului este foarte util in multe situatii de fotografiere in conditii de iluminat redus (seara, in casa, la lumina iluminatului public, etc) si nu numai, dar trebuie tinut cont de faptul ca acesta actioneaza la o distanta destul de mica de aparat, in general 4-5 metrii in cazul aparatelor foto compacte si pana l2 metrii pentru cele semiprofesionale. Flashurile de la telefoane sunt in general LED-uri de mare putere si actioneaza la o distanta si mai mica, cel mult 2 metrii.

 5. 5

  In fotografie exista cativa termeni specifici care trebuie cunoscuti.

  1. ISO reprezinta sensibilitatea senzorului de imagine la lumina. Un ISO mic rezulta o sensibilitate mica, un ISO mare, sensibilitate mare la lumina. Cu cat ISO este mai mare cu ata imaginea va fi mai zgomotoasa, de unde si necesitatea de a tine ISO cat mai mic.
  2. Zgomotul de imagine se manifesta in general la imaginile facute in conditii de iluminat redus, deci cu ISO mare si determina pierderea detaliilor din poza dar si o colorare nenaturala a pozei. Adesea aspectul este de poza neclara cu multi „purici” de diverse culori.
  3. Timpul de expunere  este perioada cat aparatul tine obturatorul deschis, in care „inregistreaza” imaginea.
  4. Diafragma este „irisul” aparatului si regleaza cantitatea de lumina care intra in aparat
  5. Teleobiectivul este tipul de obiectiv care face o amrire a imaginii finale.
  6. Superangularul este obectivul care da senzatia ca obiectele din cadru sunt mai departate decat in realitate si este potrivit pentru peisaje.
  7. Aparatele foto compacte sunt aparatele de mici dimensiuni, cu pret accesibil, cu obiective neschimbabile si cu functii predominant automate.
  8. Aparatele foto D-SLR sunt cele semiprofesionale sau profesionale, cu obiective interschimbabile si o multitudine de accesorii si setari manuale si automate.

Sfaturi / Tips

 • Cunoaste-ti aparatul – cu cat stii mai bine ce poate apartul tau cu atat ai sanse mai mari sa faci poze bune.
 • Atentie la ISO si la iluminat.
 • Atentie la timpul de expunere.
 • Atentie la diafragma.
 • Fii creativ, reglile in fotografie sunt facute pentru a fi.
 • Incearca sa surprinzi posturi naturale in portrete.
 • Prefocuseaza aparatul apasand doar pe jumatate declansatorul si vei evita pierderea scenelor care se petrec rapid.
 • Fii creativ cu incadrarea; nu intotdeauna este indicat sa ai liniile aliniate in cadru.

.

Previous postCum sa alegi ce laptop sa cumperi? Next postCum sa fotografiezi peisaje?

Related Posts

Un comentariu

 1. Marius
  Iul 14, 2014

  buna. cu ce program as putea sa lucrez pt a edita poza aceasta http://imaginipoze.com/pensula-magica/ si de a o face mai artistica??? astept raspuns. multumesc mult

  Răspunde

Posteaza un comentariu


close