Cum sa conduci masina prin noroi

Unelte articol

Cu totii stim cat este de usor sa ramai blocat pe drumuri neasfaltate care au devenit impracticabile in urma ploilor. Pe langa inconvenientele pe care le cauzeaza, uneori poate fi chiar periculos, in special in zonele montane. Noi va aratam cum sa iesiti din situatiile neplacute de acest gen.

Pasi

 1. 1

  Niciodata nu calcati agresiv pedala de acceleratie. Cand pierdeti tractiune, trebuie sa luati piciorul de pe pedala de acceleratie cand sunteti la vale, si sa mentineti acceleratia la un nivel constant in rampa. Cel mai usor mod in care va veti impotmoli este sa accelerati violent, situatie in care rotile se invart mai repede si cauciucurile se afunda in noroi.

 2. 2

  Conduceti incet! E mult mai putin probabil sa ramaneti blocati daca nu va grabiti, si folositi una dintre vitezele inferioare.

 3. 3

  Incercat sa pozitionati masina pe zonele inalte ale drumului, nu pe urmele lasate de ploaie sau de alte masini, urme care sunt mai umele si mai alunecoase.

 4. 4

  Folositi frana de motor cand coborati in panta si evitati sa calcati pedala de frana

 5. 5

  Daca aveti masina cu tractiune pe spate, incercati sa adaugati o greutate in spatele masinii, deasupra sasiului, de obicei in portbagaj.

 6. 6

  Nu calcati brusc pedala de frana cand doriti sa opriti. Apasati incet. Acest procedeu are loc automat pentru masinile care au ABS, pentru a contracara lipsa de tractiune in conditii nefavorabile.

 7. 7

  Daca ramaneti blocat in noroi, puneti masina in prima treapta de viteza, linistiti-va si iesiti din masina. Uitati-va in jur pentru a vedea care este cea mai usoara cale de a iesi din blocaj. Puneti material aderent in fata rotilor pentru a iesi mai usor, insa aveti grija sa nu creati o inaltime prea mare peste care masina nu poate trece.

 8. 8

  Daca incepeti sa alunecati, intoarceti volanul catre partea in care aluneca masina (la fel cum ati proceda pe gheata) si apasati incet frana. Daca nu puteti opri si va indreptati catre marginea drumului, incercati sa manevrati incet masina catre partea opusa alunecarii – intoarcerile bruste de volan pot sa faca masina sa se invarta !

 9. 9

  Sa aveti intotdeauna la dumneavoastra un telefon mobil pentru a putea suna pentru asistenta, in cazul in care niciuna dintre metodele de mai sus nu functioneaza. Daca nu aveti semnal in zona in care mergeti, asigurati-va ca aveti destula apa la dumneavoastra si un sac de dormit pentru a putea astepta ajutorul.

Previous postCum sa conduci pe autostrada daca esti incepator Next postCum sa conduci singur pe distante mari

Related Posts

Posteaza un comentariu


close