Cum sa opresti o masina care nu are frane

Unelte articol

S-ar putea sa iti petreci intreaga viata de sofer si sa nu ti se intample niciodata sa ramai fara frane. Cu toate acestea, pentru situatiile in care se intampla e important sa stii ce trebuie sa faci. Citesti mai jos pentru a afla cum sa opresti o masina care nu are frane.

Pasi

 1. 1

  Nu te panica! In orice situatie, daca iti pierzi cumpatul, nu faci decat sa inrautatesti lucrurile.

 2. 2

  Ia piciorul de pe acceleratie si dezactiveaza optiunea „cruise control” daca masina ta dispune de aceasta.

 3. 3

  Fii atent la cum reactioneaza frana cand apesi. Daca e foarte moale si merge pana in podea, poate sa fie din cauza nivelului scazut de lichid de frana, un cilindru cu probleme saudin cauza discurilor de frana. S-ar putea sa poti obtine o oarecare franare daca apesi frana rapid de mai multe ori. Daca, insa, pedala e tare si nu se misca, inseamna ca ceva s-a blocat in sistemul de franare sau pedala e obstructionata de un obiect. In cea din urma situatie, inlatura cu piciorul obiectul care blocheaza pedala.

 4. 4

  Apasa rapid pe pedala de frana de mai multe ori. In acest fel, s-ar putea sa induci destula presiune pentru a actiona franele si a putea reduce viteza. S-ar putea sa dureze ceva timp, asa ca incearca de mai multe ori. Ar trebui sa faci acest lucru chiar daca masina ta e echipata cu sistem ABS, deoarece sistemul ABS este activat numai cand franezi puternic – lucru care nu se va intampla daca franele au cedat. Cand simti ca franele s-au activat, apasa cat de tare poti pedala pentru a obtine cat mai mult din presiunea acumulata, deoarece franele hidraulice rareori se strica in totalitate.

 5. 5

  Foloseste frana de urgenta, sau frana de mana, desi dureaza mai mult pentru ca aceasta blocheaza rotile din spate. Aplica frana incet si treptat. Daca bruschezi frana de mana, masina va intra in derapaj si poti cauza accidente. Daca simti sau auzi ca se blocheaza rotile, elibereaza partial frana de mana pentru a recapata controlul masinii.

 6. 6

  Pastraza-ti atentia la drum si continua sa directionezi masina. Daca poti evita celelalte masini, fa-o! Acest lucru este valabil pentru orice obiect pe care il ai in cale, mai ales pentru pietoni.

 7. 7

  Avertizeaza-i pe ceilalti participanti la trafic, claxonand sau folosind semnalele luminoase. Deschide geamurile pentru a crea cat mai multa frecare intre masina si aerul inconjurator.

 8. 8

  Daca ai loc in jur, condu serpuit, deoarece frecarea cauzata va opri masina in mod natural. Acest lucru nu e indicat daca ai viteza foarte mare.

 9. 9

  Foloseste-te de mediul inconjurator. Daca vezi teren in rampa, alege acea directie. Daca pe drum se afla pietris sau pamant, alege acele locuri, deoarece frecarea cauciucilor este mai mare si poti incetini considerabil. Loveste o masina din spate decat sa lovesti o alta masina frontal sau din lateral.

 10. 10

  Alege un loc potrivit unde sa tragi pe dreapta sau sa te izbesti, eventual sa iesi de pe carosabil fara a lovi obiecte. Daca exista tufisuri sau un teren agricol, aceasta e cea mai buna alternativa.

Previous postCum sa nu mergi cu viteza prea mare pe autostrada Next postCum sa parchezi in locuri de parcare

Related Posts

Posteaza un comentariu


close